Krajskí poslanci ustúpili protestu zdravotníkov a odsúhlasili transformáciu NsP

04.10.2005 Prešov

Prešov 4. októbra (TASR) - Odsúhlasenie transformácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) vo Svidníku od 1. januára 2006 si dnes osobnou účasťou vydobylo asi 120 ...
Prešov 4. októbra (TASR) - Odsúhlasenie transformácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) vo Svidníku od 1. januára 2006 si dnes osobnou účasťou vydobylo asi 120 jej zamestnancov na dnešnom zasadnutí Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na rokovanie prišli so zelenými stužkami na kabátoch a podporil ich aj primátor Svidníka Michal Bartko.

Ich osobná účasť ovplyvnila krajský parlament, ktorý schválil transformáciu NsP Svidník na Nemocnicu Generála Ludvíka Svobodu, a. s. , Svidník a jej 100-percentného prenajímateľa na obdobie 25 rokov - dcéru finančnej skupiny Penta - HMO Slovakia, a. s. , Bratislava. Za návrh hlasovalo 45 poslancov zo 60, jediným proti bol Ivan Hopta (nezávislý). Krajský poslanecký zbor pritom rokoval o tomto návrhu už 9. augusta, ale odmietol ho.
Odborárska predáčka Jana Petričková pred poslaneckým zborom naliehala, aby odobril transformáciu na obchodnú spoločnosť ako jedinú možnosť na získanie prostriedkov na potrebné investície. Parlament schválil tiež zmluvu o prevzatí zamestnancov a činností, zmluvu o postúpení pohľadávok v objeme 60 miliónov Sk a zmluvu o pristúpení k záväzkom. Cena prenájmu je dva milióny Sk ročne, pričom v ďalšom roku sa vždy zvýši o inflačný index.
Primátor Svidníka Bartko rozhodnutie privítal, pretože mesto pri svojom ročnom rozpočte 60 miliónov Sk nemôže ani pomyslieť na prevzatie takéhoto zariadenia, v ktorom záväzky predstavujú 137 miliónov sk.
Na zastupiteľstve prešiel aj návrh transformácie NsP vo Vranove nad Topľou. Poslanci odsúhlasili zakladateľskú zmluvu a štatút Vranovskej nemocnice, neziskovej organizácie (n. o. ), poskytujúcej verejnoprospešné služby. Okrem PSK je zakladateľom n. o. Vranovská investičná, s. r. o. , Vranov nad Topľou a Združenie miest a obcí Vranovského regiónu. Združenie vloží jednu korunu, ďalší dvaja zakladateliaprispejú 20 a 80 percentným podielom.
Z piatich NsP, ktoré mal vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, transformáciou na n. o. poskytujúcu všeobecné prospešné služby prešla ako prvá pred vyše pol rokom NsP v Starej Ľubovni. Mesto Levoča prevzalo nemocnicu za jednu korunu. Osud NsP v Humennom zostáva zatiaľ nejasný. Podľa poslanca PSK a primátora Humenného Vladimíra Kostilníka je predpoklad, že jej nájomcom v plnom rozsahu bude od 1. januára 2006 PSK.
 

Vyberte región